نخستین پنل یازدهمین همایش ملی بهرهوری با موضوع «نوآوری و بهرهوری» برگزار شد.
بهگزارش روابط عمومی انجمن بهرهوری ایران، نخستین نشست تخصصی (پنل) یازدهمین همایش ملی بهرهوری ایران با موضوع بهرهوری و نوآوری با حضور مهندس نصرالله جهانگرد رییس هیات مدیره انجمن بهرهوری ایران و عضو هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی، دکتر اسفندیار اختیاری رئيس کمیته پژوهش و فناوری مجلس شورای اسلامی، دکتر مهدی کشمیری عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی اصفهان و عضو هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی و دکتر سید ولیالله فاطمی بنیانگذار مجموعه توسن روز دوشنبه 26 مهرماه 1400 توسط انجمن بهرهوری ایران در سالن شیخ بهایی صندوق نوآوری و شکوفایی برگزار شد.
اتصال یک تریلیون شی تا سال 2030 به اینترنت
در ابتدای این پنل، رییس هیات مدیره انجمن بهرهوری ایران با بیان اینكه در حال حاضر ٨ میلیارد شی در جهان به اینترنت متصل است، از افزایش این عدد به یک تریلیون شی تا سال ٢٠٣٠ خبرداد و به اهمیت نوآوری و دیجیتالیسازی در روند رشد اقتصادی تاكید كرد.
به گزارش انجمن بهرهوری ایران، مهندس نصرالله جهانگرد، رییس هیات مدیره انجمن بهرهوری ایران و عضو هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی به «نوآوری و دیجیتالیسازی، ارتقای بهرهوری و رشد اقتصادی داناییمحور» اشاره و با تاکید بر محورهای كلیدی در برنامههای توسعه ملی گفت: امنیت، سرمایه انسانی، مسائل زیست محیطی، اقتصاد، فرهنگ و فناوری از مهمترین محورهای كلیدی در تحول و رشد هر كشوری است.
وی افزود: برای اجرای برنامههای توسعه ملی، نیازمند مولفههایی چون سرمایهگذاری، داشتن سرمایه انسانی ماهر، فرهنگ و سرمایههای اجتماعی، دیجیتالی سازی، ضوابط و مقررات زیست محیطی مدون هستیم .
رییس هیات مدیره انجمن بهرهوری ایران در ادامه با اشاره به اثرات تركیبی فناوری و بهرهوری گفت: كاهش هزینههای فناوری پیشرفته یك شاخصه معرف انقلاب دیجیتال است. این امر نقش عمدهای در شتابدهی به نوآوری ایفا میكند ضمن اینكه با كاهش زمان انجام فعالیتها، سرعت دستیابی به نتایج نیز افزایش مییابد.
مهندس جهانگرد با بیان اینكه فناوری ارزان و بهتر در حال خلق جهانی متصلتر است، خاطرنشان كرد: اكنون ٨ میلیارد شی به اینترنت متصل است و پیش بینی میشود این عدد تا سال ٢٠٣٠ به یك تریلیون برسد.
وی افزود: مساله نوآوری فراتر از تحقیق و توسعه است و نیازمند رویكرد سیستمی و همهجانبه است، لذا باید با تسهیل از توسعه و رشد نوآاوری با توسعه بازار كالاها و محصولات نواورانه در داخل و خارج زمینههای حمایت از این مساله را فراهم أوریم و هرچه بیشتر به سمت شبكهسازی عوامل با گسترش بستر شبكه، تعامل دانشگاه، صنعت و خدمات با نوآوری، تعامل بازار و صنعت با استارتآپها گام برداریم.
جهانگرد گفت: باید به سمت دیجیتالسازی همه فرایندهای کشور و دسترسی به دادههای بزرگ نهادهای دولتی و عمومی برای نوأوران و بنگاهها حرکت کنیم. همچنین گسترش ارتباطات دیتا موبایل پرظرفیت در سراسر کشورو تنظیم بازار و مقررات بهنفع افزایش سهم بازار محصولات دانش بنیان در دستور کار قرار گیرد.
وی در این همایش آنلاین عنوان کرد: ارزشگذاری اجتماعی و فرهنگی و تکریم نوآوری بهرهورانه در سطوح مختلف بسیار مهم است و باید نوآوری در تمام محورهای اقتصادی و اجتماعی رو به توسعه باشد تا جریان اقتصادی کشور به نفع تعمیق نوآوری و بهرهوری در ارکان اجرایی کشور از طریق سیاستگذاری در تخصیص منابع بودجه و مجوزها حرکت کند.
به گفته جهانگرد، آموزش نگرش و مهارت الگوریتمی در حل مسائل و مهارت آموزی از دبستان برای همه آحاد کشور یک الزام است و باید سرمایهگذاری در نوآوری و بهرهوری و متقابلا نوآوری در سرمایهگذاری با تصویب قوانین مشوق اقتصادی از جمله کاهش هزینههای مالیاتی و هزینههای سرمایهگذاری گسترش پیدا کند.
وی با تاکید بر تسهیل قانونی روشهای مشارکت و سرمایهگذاری مشارکتی Crowed sourcing و حذف محدودیتها برای ورود سرمایهگذاری غیر دولتی به بخشهای انحصاری همچنین گفت: باید از فناوریها، نوآوریهای منجر به بهرهوری عوامل پایه توسعه مثل آب، انرژی، خاک، هوا، سرمایه و زمان بهصورت ویژه حمایت شود.
نوآوری، عنصر اصلي بهره وري است
دکتر مهدی کشمیری، عضو هيات علمي دانشگاه صنعتي اصفهان و عضو هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی دیگر سخنران نشست تخصصی «نوآوری و بهرهوری» در یازدهمین همایش ملی بهرهوری بود که با بيان اينكه نواوری عنصر اصلي بهره وري است، گفت: راهبرد نوآوري باز لازمه ارتقاي بهره وري. در سازمانهاي بزرگ و يكي از عناصر اصلي بهره وري است.
وی افزود: نوآوري سهم بزرگي در روند بهرهوري دارد و شركتهاي كوچك و متوسط بهشدت نيازمند ورود به اين مقوله هستند.
وي افزود: با توجه به اهميت راهبردهاي نوآوري شركتهاي بزرگ اگر به اين موضوع توجه نكنند، بدون شك در مسيرشكست قرار خواهند گرفت.
عضو هيات علمي دانشگاه صنعتي اصفهان تصريح كرد: اگر مجموعهاي به دنبال ارتقاي بهرهوري است، بايد پارادايم نوآوري باز را در دستور كار خود قراردهد.
وي عنوان كرد: شركتها بايد براي دستيابي و ارتقاي بهرهوري بايد از طريق راهكارهاي مختلف به دنبال داشتن شركاي نوآور باشند و چنانچه مجموعهای به اين جمعبندي رسيد كه شركاي نوآوري داشته باشد بايد در راستاي برنامه پاركهاي فناوري گام بردارد چرا كه پاركهاي نواوری نقش مهم و بسزايي در اين زمينه ايفا ميكنند.
دکتر کشمیری، نوآوری را شامل نوآوری در محصول، نوآوری در فرآیند، نوآوری در بازار و نوآوری در سازمان دانست و خاطرنشان کرد: نوآوری در محصول و نوآوری در فرآیند مؤثرتر از سایر نوآوریها بر کارایی هستند.
وی افزود: افزایش نوآوری همراه با افزایش کارایی است. کارایی در شرکتهای کوچک و متوسط به نحو قابل توجهی از شرکتهای بزرگ بیشتر است.
عضو هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی در بخشی از صحبتهای خود در یازدهمین همایش ملی بهرهوری ایران با اشاره به مكانیزمهای همكاری در بخش تحقیق و توسعه گفت: نوع همكاری (Mode Cooperation) شامل زنجیره تامین، توسعه بازار، تحقیق و توسعه و ورود به عرصههای جدید کسب وکاری است که دو مورد آخر بهعنوان مدلهای نوآوری باز شناخته میشود.
به گفته وی، یکی از این مکانیزمها، توسعه فناوری درخت محصول توسط تامین کننده با سرمایه گذاری SME است که در این حالت تامین کننده خود نسبت به توسعه فناوری مجموعهها و قطعات با سرمایه خویش اقدام میکند تا در زمره زنجیره تامین شرکت بزرگ باقی بماند.
دکتر کشمیری، مکانیزم دیگر را مشارکتSME ها در توسعه محصول جدید شرکت بزرگ دانست و گفت: در این مکانیزم SME به عنوان تیم تحقیق و توسعه محصول مشارکت میکند و خدمات تحلیلهای مهندسی، طراحی و تست قطعات و مجموعهها را برعهده میگیرد.
وی خاطرنشان کرد: الزامات شکل گرفتن همکاری در این سطح تدوین و ارائه استانداردهای طراحی و توسعه محصول توسط شرکت بزرگ بهمنظور آشنایی SMEها با رویکرد شرکت بزرگ در استفاده از فناوری های مختلف (on the shelf off the shelf) برای ارتقای عملکرد محصولات جدید است.
وی با تشریح مكانیزمها یا برنامههای همكاری در بخش ورود صنعت به عرصههای جدید خاطرنشان کرد: در این زمینه برنامههای شناسایی و رصد فرصتها و ایدهها، شرکتپروری و مشارکت استراتژیک (Strategic Partnership) باید مورد توجه قرار گیرد. ورود شرکت به تعاملات از نوع venturing corporate بیش از آنکه نیازمند استانداردسازی باشد، در وهله اول منوط به ایجاد زیرساختهای لازم بهمنظور تسهیل شکلگیری هستههای جدید فناورانه و در مرحله دوم دادن اختیار و آزادی عمل همزمان با مشاوره و پشتیبانی (mentorship) است. ایجاد فضای حسن نیت و تعامل زمینه استفاده از مدلهای مختلف همکاری Form Free را فراهم میکند.
رابطه مستقیم فناوری با افزایش نرخ بهره وری کار
بنیانگذار مجموعه توسن گفت: با توسعه فناوریها «نرخ بهرهوری کار» با سرعت بیسابقهای افزایش مییابد.
دکتر سید ولی الله فاطمی اردکانی، بنیانگذار مجموعه توسن (ارائه کننده راهکارهای بانکی و پرداخت) دیگر سخنران پنل نوآوری و بهرهوری در یازدهمین همایش ملی بهره وری ایران بود که با اشاره به تأثیر فنآوریهای دیجیتالی بر بهرهوریهای فردی و سازمانی گفت: فضای دیجیتالی بر خلاف فضای سنتی دارای هویتهای دیجتالی غیرحاکمیتی، چندگانگی هویت، عدم تمرکز در صدور هویت و سادگی تولید است.
وی با اشاره به تاثیر فناوریهای تحولآفرین بر اقتصاد کلان افزود: انقلاب صنعتی با افزودن منبع جدیدی به منابع دوگانه اقتصاد پیشاصنعتی، دوران تازهای از رشد و شکوفایی اقتصادی را بهوجود آورد و برخلاف منابع دوران پیشا صنعتی یعنی «مواد اولیه» و «انرژی» که تجدید ناپذیرند و به میزان مصرف ذخایر آنها کاهش مییابند، منبع جدید، یعنی «دانش و تکنولوژی» دائمی بوده و استفاده بیشتر از آن نه تنها موجب کاستی در آن نمیشود، بلکه همواره توان و قدرت آنرا افزایش میدهد.
فاطمی تصریح کرد: انقلاب جدیدی که هم اکنون در جهان در حال شکل گیری است، تحولات غیر قابل تصوری در ابعاد اقتصادی، نحوه تولید، مصرف و اشتغال ایجاد خواهد کرد، تحولاتی که میتواند ساختار اجتماعی و سیاسی جوامع را نیز دستخوش تغییرات ژرف و عمیقی کند و با توسعه این فناوریها «نرخ بهرهوری کار» با سرعت بیسابقهای افزایش مییابد.
بنیانگذار مجموعه توسن گفت: امروزه هوش مصنوعی، پیشرفت سریع فناوری و تحول دیجیتالی مزایا و چالشهای جدیدی بههمراه داشته است. نتایج تحقیقات گستردهای نشان داده که بین تحول دیجیتال و توسعه اقتصادی و بهرهوری نیروی کار با وجود ایجاد چالشهای جدید، رابطهای مثبت وجود دارد.
وی با تاکید بر ارتقای بهرهوری از طریق فنآوریهای دیجیتال خاطرنشان کرد: برقراری نادرست ارتباط و درک اشتباه مفاهیم میتواند هزینه زیادی برای شرکتها بههمراه داشته باشد. در واقع، طبق اعلام انجمن مدیریت منابع انسانی، شرکتهای کوچک با 100 کارمند سالانه تقریباً 420،000 دلار به دلیل ارتباط ناکارآمد درون شرکت از دست میدهند، در حالی که ابزارها و فناوریهای جدید دیجیتال میتواند ارتباطات، همکاری، روابط میان فردی و مشارکت در میان کارکنان را بهبود بخشد و به صرفه جویی در هزینه اضافی کمک کند.
وی اظهار کرد: بسیاری از این فناوریها با مزایای منحصر به فردی که دارند، میتوانند به بهبود کار تیمی و ارتباطات در سراسر کسبوکار کمک کند تا ارتباط تمام و کمال و همراه با اطمینان برقرار شود و افراد میتوانند باز خوردها و نظرات نوآورانه خود را ارائه و درباره مسائل و نیازهای کسبوکار صحبت کنند.
به گفته بنیانگذار مجموعه توسن، یکی از مزایای بهرهوری از طریق فناوریهای دیجیتال انگیزهبخشی است، چرا که بین کارکنان علاقهمند و بهرهوری آنها در کار و همچنین میزان موفقیت سازمانها، ارتباط معناداری وجود دارد و مشارکت کارکنان روی بسیاری از محرکهای کسبوکار مانند بهبود کارایی و اثربخشی تاثیرگذار است.
وی ادامه داد: بیشتر کارکنان بسیاری از ساعات کاری خود را با تکنولوژی سپری میکنند. سازمانها میتوانند با انجام سریع و آسان کارها در زمان واقعی، محیط کاری را برای کارکنان بسیار جذابتر سازند. بهعنوان مثال، کارکنان میتوانند از طریق فضای کاری دیجیتال شخصی شده خود و از طریق ابزارهای تکنولوژیکی همراه، در هر مکان و زمان، به همه منابع کار، برنامهها و گردش کار خود دسترسی پیدا کنند.
فاطمی همچنین با تاکیر بر در دسترس بودن و محیط کار انعطافپذیر فناوریهای دیجیتال عنوان کرد: فناوری امکان کار در خانه یا هر مکان امن دیگری را برای افراد فراهم کرده است. البته به شرطی که اتصال اینترنت در دسترس باشد، لذا این ویژگی موجب افزایش بهرهوری می شود. درحقیقت، بیشتر کارمندان میگویند که وقتی در خانه کار میکنند یا هنگام استفاده از دستگاههای خودشان انگیزه بیشتری برای کار دارند.
در همین راستا، فناوری با کاهش زمان تلف شده، بهرهوری را افزایش میدهد. این تنها یکی از دلایل مهم بودن فناوری برای بهرهوری است.
کشور با مشکل فرهنگ دیجیتالی روبروست/ بهبود وضعیت کنونی نیازمند توسعه سیاسی و ارتقای فرهنگی جامعه است
دکتر اسفندیار اختیاری، رئیس کمیته پژوهش و فناوری کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نکات ارزشمندی در این نشست درباره نوآوری، بهرهوری، دانشبنیانی و پارکهای علم و فناوری مطرح شد، گفت: ما زمانی توسعه فناوری داریم که علاوه بر توسعه اقتصادی و اجتماعی، توسعه سیاسی نیز داشته باشیم. نمیتوان گفت ما توسعه تکنولوژیکی میخواهیم ولی توسعه سیاسی نداشته باشیم.
وی تصریح کرد: نمیتوان گفت به دنبال توسعه اقتصادی جهانی هستیم، به سمت دیجیتالی شدن پیش رویم، از رمز ارز استفاده کنیم، ولی توسعه سیاسی نمیخواهیم داشته باشیم. در واقع نمیتوان به همه چیز در درون خودمان و در یک دیوار بسته نگه داریم و بگوییم میخواهیم نوآوری و بهرهوری داشته باشیم. بنابراین تاثیرات توسعه سیاسی نیز در گسترش این مفاهیم را باید در نظر گرفت.
این نماینده مجلس شورای اسلامی ادامه داد: موضوع مهم دیگر در این زمینه بحث فرهنگسازی در این حوزههاست. اگر فرهنگسازی صورت نگیرد، حتی نسل جدید که از آن بهعنوان نسل z یاد شد، نمیتواند موفق باشد و از ارتباط با نسلهای دیگر خسته میشود. هنوز مدیران ما از نسلهای قبلی هستند و حاضر هم نیستند بهراحتی جای خود را به نسلهای جدید بدهند. بنابراین لازم است ما بحث فرهنگی در نوآوری و دانشبنیانی مورد توجه قرار دهند.
وی از حمایت مجلس از شرکتهای دانش بنیان خبرداد و گفت: با وجود گذشت 20 سال از ظهور پارکهای علم و فناوری کشور ما هنوز با مشکل فرهنگ دیجیتالی روبروست. رئیس کمیته پژوهش و فناوری کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی افزود: موضوع شرکتهای دانش بنیان بیش از 4 دهه است که در دنیا شکل گرفته و در ایران نیز 20 سال از ظهور پارکهای علم و فناوری کشور میگذرد، اما هنوز با مشکل فرهنگ دیجیتالی روبرو هستیم .
رئیس کمیته پژوهش و فناوری کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس افزود: سال 1389 قانون حمایت از شرکتهای دانش بنیان در مجلس شورای اسلامی تصویب شد که هنوز 50 درصد آن نیز اجرایی نشده و دولت با اجرای آن مشکل دارد.
اختیاری گفت: صندوق شکوفایی و نوآوری از همان قانون مصوب شرکتهای دانش بنیان و با صرف 3 میلیارد دلار در آن زمان مصوب و تشکیل شده است.
وی با بیان اینکه از یک سال پیش مقرر شده بود تا حمایت از شرکتهای دانش بنیان را به روز کنیم، گفت: دولت گذشته موافق اصلاح و به روز رسانی این قانون نبود و همچنان دولت فعلی نیز موافقت خود را با این ایده و به روز کردن این قانون اعلام نکرده است، از این رو مجبور هستیم تا آن را در قالب طرح به مجلس شورای اسلامی ارائه کنیم.
رئیس کمیته پژوهش و فناوری کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس افزود: در تلاش هستیم تا دولت جدید با حمایت رسمی خود، این طرح تبدیل را به لایحه تبدیل کند تا بتوانیم از کل ظرفیت قانونگذاری برای این موضوع استفاده کنیم.
اختیاری تاکید کرد: تنها دارایی شرکتهای استارتآپی و جوانان مبتکر ایده و فکر آنهاست، اما زمانی که برای راهاندازی و اخذ وام به بانک مراجعه میکنند، با قوانین دست و پاگیری مواجه هستند و یا در به سرقت رفتن ایدهها موضوعات قضایی عجیب وغریبی برای این افراد بهوجود میآید که امیدواریم با بهروز رسانی قوانین مربوط به شرکتهای دانش بنیان تا حد زیادی این مشکلات حل شود.
وی تاکید کرد: اگر اعتقاد داریم که شرکتهای دانش بنیان ستون اقتصادی کشوراست، باید موانع قانونی آنرا رفع کنیم.
فایلهای مرتبط:
نوآوری و دیجیتالی سازی، ارتقای بهره وری و رشد اقتصادی داناييمحور – مهندس نصرالله جهانگرد
راهبرد نوآوری باز لازمه ارتقای بهره وری در سازمان های بزرگ – دکتر مهدی کشمیری
بررسی تأثیر فنآوریهای دیجیتالی بر بهره وریهای فردی و سازمانی– دکتر سید ولی الله فاطمی اردکانی
لینک های مرتبط:
نشست بهره وری، اقتصاد و محیط کسب و کار
نشست بهره وری، دولت و نظام اداری