سید حمید کلانتری مدیرعامل انجمن بهره وری ایران در مطلبی موضوع کرونا و تغییر پارادایم ها را مدنظر قرار داده است.
- در شروع سال جدید همه چیز متاثر از کرونا تعریف می شود. بسیاری از مراکز تولیدی، تجاری، تفریحی، ورزشی و گردشگری تعطیل شده اند. مدارس و دانشگاه ها نیز از یک ماه قبل تعطیل اند. آموزش از راه دور قدری توسط تلویزیون و پخش زیادی از طریق فضای بین معلم و دانش آموزان رایج شده است. بسیاری از مغازه ها و کسب کار ها به جز عرضه کنندگان مواد غذایی، بهداشتی، دارویی، ما یحتاج عمومی و نانوایی ها همه تعطیل شده اند. بسیاری از پروازها لغو، بسیاری از اتوبوس های بین شهری و قطارها بلا استفاده، مترو بسیار خلوت، اتوبوس های درون شهری خلوت، خیابان ها و اتوبان ها با تعداد اندکی ماشین به سر می برند.
- اما گروهی نیز از منظری متفاوت به موضوع نگریستند که پدیده ی عجیب و بی نظیر کرونا و تبعات گسترده همراهش چه تاثیری بر انسان ها، ایران و جهان خواهد گذاشت. تاثیر کرونا بر دین و ایمان و باورهای اعتقادی مردم و بشریت چگونه خواهد بود. صدها هزار مسجد و کلیسا و معبد و مرکز مذهبی و عبادی و مراسم و اجتماعات مذهبی و مناسک و شعائر دینی در قالب حج و زیارت و ... تعطیل شده اند، اما احساس نیاز به خدا، پرستش، عبادت، راز و نیاز و عشق ورزیدن گسترش یافته است. آیا نگاه به مذهب و دین متفاوت خواهد شد!؟
- کرونا فرصت بسیار بزرگی برای تدبر، تعقل و اندیشه ورزی پیش روی یکایک ما بویژه اندیشمندان، فلاسفه، علما و روشنفکران و فرهیختگان گشوده است و در مقابل سوالات فراوانی را به همراه خودش آورده که باید به آنها پاسخ داده شود. کرونا ما را به تامل نسبت به گذشته و ارزیابی عملکرد و شناخت بهتر خود و نقاط قوت و ضعفمان وا داشته است. تا نگاهی نقادانه، عالمانه و متعهدانه به خود، به تاریخ، به طبیعت، به روابط انسانها، به جنگ های خانمان سوز، به صلح و و آرامش و همزیستی مسالمت آمیز با یکدیگر بیاندازیم.
- کرونا نگاه ما را به مرگ تغییر داده است. کرونا آدمی را به مرگ آگاهی و چگونگی تعامل با این مهمترین پدیده ی جهان بشری پس از خلقتش دعوت نموده است. تا مرگ را و دنیای پس از مرگ را بهتر بشناسیم و بدانیم چگونه بین زندگی و مرگمان پیوند بزنیم تا به جای هراس از مرگ به اصلاح خود و آمادگی نسبت به مرگ دست یازیم.
- مهمتر اینکه همه را به عظمت خالق هستی و فرمانروای جهان آفرینش بیش از پیش متوجه ساخته است، تا قدرتمندان و سیاستگذاران و حکمرانان جهان نگاهی جدید به قدرت و منشا آن داشته باشند تا همه بیدار شوند که بزرگترین برخورداری ها و توانمندی های نظامی و امنیتی، فعال ترین و پر رونق ترین بنگاه ها و صنایع بزرگ جهان و ثروتمندترین کارتل ها و تراست ها و حتی بزرگترین دانشمندان علم پزشکی، زیستی و ایمنی در مقابل یک ویروس برخواسته از گوشه ای دور از جهان چگونه رنگ باخته اند و دچار انفعال در مدیریت و حکمرانی گشته اند.
- به نظر می رسد بسیار شایسته و بایسته است که متفکران، فلاسفه، سیاستمداران، صاحب نظران و اندیشمندان در حوزه های گوناگون در این شرایط بسیار مهم و حساس از تاریخ زندگی بشر به تعاملات فکری و اندیشه ورزی در حوزه ی آثار کرونا بپردازند، کما اینکه بحمدالله این اقدام مدتی است با نوشتن مقالات و انتشار پست ها و یادداشت ها در سطوح مختلف فکری و علمی آغاز شده است؛ اما به نظر می رسد هم در ایران و هم در جهان نیاز است که مراکز تحقیقاتی و پژوهشی در حوزه ی سیاست گذاری، مباحث استراتژیک و آینده پژوهی در این زمینه همت ویژه بگمارند. قطعا جامعه پسا کرونا با پارادایم و نگاهی جدید به حوزه های مختلف فرهنگی، اخلاقی، اعتقادی، علمی، فن آوری، اقتصادی، روابط بین الملل، مدیریت، محیط زیست و مهمتر از همه حکمرانی نوین می نگرد.
- امید که پویشی وسیع، هماهنگ و سازمان یافته با مشارکت همه ی صاحبنظران، علاقه مندان و مدیران موثر و آگاه در این راستا شکل گیرد و موضوع به خوبی دنبال گردد.
انشاءالله